top of page

אבחון פסיכיאטרי נעשה בד״כ בשלוש פגישות באורך 50 דקות כל אחת. בפגישה הראשונה ד״ר קובלצ׳וק תפגש עם שני ההורים לצורך קבלת מידע. בפגישה השניה היא תפגש עם הילד/נער/ה לצורך היכרות ובדיקה פסיכיאטרית. כבר לפגישה הראשונה רצוי להביא מסמכים רפואים רלבנטיים כולל סיכומי ביקור אצל רופא נוירולוג ילדים, רופא התפתחותי ורופאים פסיכיאטרים קודמים. יש להביא סיכומי טיפול קודמים אצל פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים, מדריכי הורים, עובדים סוציאליים ומטפלים רגשיים אחרים אם היו. יש להביא סיכומי אבחון קודמים כגון אבחונים מיחידה להתפתחות הילד, אבחון דידקטי , פסיכודידקטי, פסיכודאגנוסטי, אבחון תקשורת. ד״ר קובלצ׳וק לפי הצורך תעמוד על קשר עם אנשי מקצוע קליניים אחרים המעורבים אך בפניה ראשונית יש להגיע עם מכתב הפניה מסודר וסיכום טיפול או סיכום ביניים של טיפול במידה וממשיך. אלה כוללים: פסיכולוג/ית קליני/ת, מטפל/ת CBT, דיאטנית, מטפל/ת משפחתי/ת. אחרי שני המפגשים יתכן ודר׳ קובלצ׳וק תראה לנכון להפנות את הילד לבירור נוסף (בדיקות דם, אבחון פסיכולוגי, הדמיה וכו׳). לאחר מכן תקבע פגישת סיכום לצורך מסירת ממצאי האבחון ומתן המלצות לטיפול. במידה ויוחלט על טיפול ומעקב פסיכיאטרי אצל ד״ר קובלצ׳וק, תקבע פגישת מעקב. אורך של פגישות מעקב - חצי שעה. תדירות של פגישות המעקב תהיה בהתאם לצורך בכל שלבי הטיפול.

מקרים דחופים לצורך הערכה פסיכיאטרית דחופה יתקבלו על בסיס ביטולים או תורים שמתפנים מסיבות אחרות. הערכה דחופה מיועדת רק למקרים בהם קיימת שאלה של סיכון אובדני. דר׳ קובלצ׳וק אולגה לא מבצעת ביקורי בית. הערכה ראשונית של ילד/ה או נער/ה תתבצע בדרך כלל במסגרת מרפאה.

הערכה דחופה תתבצע בפגישה שאורכה שעה ורבע. לצורך הארכה דחופה ילדים ובני נוער מגיעים למרפאתה של ד"ר קובלצ׳וק עם שני ההורים. במקרים בהם מדובר בהורים גרושים והורה אחד לא נוכח, הוא/היא מחוייב להביא אישור חתום לרופאה לבדיקה של הילד/נערה/ה. ד"ר קובלצ׳וק תנסה להשלים את ההערכה בזמן זה, אך ייתכן שיהיה צורך, במיוחד אם מצבו/ה של ילדך מורכב, לחזור ביום אחר על מנת להשלים את כל המידע הדרוש כדי להגיע לאבחנה ותוכנית טיפול מתאימה עבור הקטינ/ה. ד"ר קובלצ׳וק אינה מנהלת רשימת המתנה ומנסה לראות את כל הילדים והמתבגרים הפונים בהקדם האפשרי. במקרים נדירים שבהם יש צורך בטיפול באשפוז, הדבר יידון במלואו עם הורים וקטינים. למרבה הצער, ד"ר קובלצ׳וק לא יכולה להציע טיפול חירום או טיפול מחוץ לשעות העבודה.

אבחון הפרעה  על הספקטרום האוטיזם 
תסמונת הקשת האוטיסטית היא הפרעה נוירוביולוגית התפתחותית המצויה על רצף ומאופיינת בקשיי תקשורת ואינטרקציה חברתית, ובתחומי עניין חזרתיים ומצומצמים. על מנת לקבוע אבחנה של אוטיזם יש צורך ברופא ופסיכולוג אשר כל אחד מהם קבע כי מדובר באבחנה זו. כלומר, יש ביניהם הסכמה על האבחנה של תסמונת הקשת האוטיסטית (Autism Spectrum Disorder). אילו אנשי מקצוע רשאים לאבחן אוטיזם מפורט בחוזר המנכ״ל לאבחון ילדים בספקטרום האוטיזם  https://www.health.gov.il/hozer/mk15_2013.pdf

כאשר מתעורר ספק לגבי המצאותו של ילד על הספקטרום האוטיסטי, מומלץ לעבור אבחון מוקדם ככל האפשר. תהליך אבחון הוא תהליך רב משמעות, בהיותו צומת אשר מסייע להגדיר את מהות הקשיים מהם סובל הילד, לעיתים מזה שנים.

אבחון מוקדם הינו בעל חשיבות גבוהה. ראשית, ככל שמקדימים לטפל בילד כך ניתן יותר לסייע לו לחזור אל מסלול ההתפתחות התקין ולראות תוצאות טיפוליות טובות יותר. שנית, האבחון מסייע בקבלת זכויות וסיוע מרשויות המדינה, כמו כן הגשת האבחון בזמן לוועדות שיבוץ לגן או חינוך מיוחד המספקים סביבה לימודית מותאמת יותר לילד.
חוות דעת פסיכיאטרית לילדים ולנוער מתפקדת ככלי לאישוש או הפרכת טענה בדבר מצבו הנפשי של קטין, בין אם מדובר בטענה משפטית מצידו או שטענה כזו נטענת כנגדו. תעשה לאחר השלמה של אבחון פסיכיאטרי מלא במרפאה. נכתבת על פי רוב מצידו של הפסיכיאטר המטפל בילד כבר לאורך תקופה. במקרים שבהם עולה הצורך בחוות דעת שלא קדם לה טיפול, יופנה הקטין לרופא פסיכיאטר על מנת שיערוך חוות דעת בהתאם למטרה הנדרשת. חוות דעת כרוכה באיסוף מסמכים והיסטוריה רפואית דקדקנית של הנבדק וכן בדיקה פסיכיאטרית קלינית של נשוא חוות הדעת, לפני הכתיבה.
נוהלי מרפאה כלליים:

- למרות שתקשורת באמצעות דואר אלקטרוני והודעות טקסט הם חלק מחיי היומיום, ד"ר קובלצ'וק מעדיפה להימנע מהשני מטעמי הגנה על מידע אישי;

- כל תכתובת דואר אלקטרוני צריכה להיות מופנית לעוזרת אישית בשלב הראשון לצורך בדיקה וניטור.

- ד״ר קובלצ׳וק אינה משתמשת בדרך כלל בהודעות טקסט ווטסאפ אלא  בנסיבות קיצוניות.

bottom of page